Een knalrood hoofd, grimas op het gezicht, verbeten blik en kaken strak.

Soms ook oordopjes in en een telefoon om de arm die de snelheid en tijd bijhoudt en zegt wat je moet doen volgens het voorgeprogrammeerde loopschema.

Dit is een korte omschrijving van de gemiddelde hardloper die ik tegenkom in het Vondelpark in Amsterdam. Dan denk ik vaak; wat een lijdensweg, wat een gevecht! Ik vraag me af of die persoon hier plezier aan beleeft. En wat zal het doel zijn van deze struggle? Een snellere tijd? Een langere afstand? Conditieverbetering? Gewoon lekker ontspannen?

Mijn ervaring als hardlooptrainer bij Vitaalpunt is dat mensen meestal op dezelfde manier hardlopen als ze zich gedragen in hun dagelijks leven. Resultaatgericht, met veel kracht en veel intensiteit. Nu is hier helemaal niks mis mee, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan.

Stel je voor, je hebt de laatste tijd een druk leven en voelt je uit balans. Teveel stress is meer een regel dan een uitzondering. Zonder dat je het weet, ben je onderweg een burn-out te ontwikkelen. Daarom besluit je te gaan hardlopen, om zo goed bezig te zijn met je gezondheid en weer ontspanning toe te voegen aan je leven. En dus ga je aan de slag. Dure schoenen, app op je smartphone en gaan.

Ben jij zo’n type hardloper? Puffend, zwetend en ploeterend. Kortom, je doet precies hetzelfde als je de hele dag doet, de hele week en eigenlijk al maandenlang?

Rustiger lopen is de uitdaging, niet sneller

Waar ik naartoe wil is dat ik helemaal voor hardlopen ben, bewegen in ons leven is essentieel. Maar rem eens wat af, probeer het hardlopen eens op een rustig tempo, een intensiteit die je denkt urenlang vol te kunnen houden. Gewoon, lekker ontspannen. Niet alleen na het lopen, maar ook tijdens.

Hardlopen hoeft echt niet hard werken te zijn, dat bepaal je helemaal zelf. Laat die telefoon tijdens het lopen thuis. En laat die resultaatdoelen, van sneller en meer kilometers, helemaal los. Leg je focus op ontspannen lopen, kijk om je heen, geniet van de natuur of de stad en merk op dat je na het lopen meer energie hebt.

En zo maak je van hardlopen een echte ontspanner, een moment om een ander tempo aan te nemen vergeleken de rest van de dag. En onthoudt: hard gaan is niet moeilijk, de uitdaging zit hem in rust!