5 tips voor meer veerkracht

Zit het even niet mee in je leven, op privégebied of op je werk? Krijg je plotseling veel kritiek? Is de werkdruk enorm hoog? Dan wordt je aangesproken op je veerkracht. Mentale veerkracht krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht in wetenschappelijk onderzoek. Het bepaald hoe wij een negatieve gebeurtenis gaan verwerken.  Weet jij hoe veerkrachtig je bent?

Een snelcheck!  beantwoord onderstaande vragen met ja of nee.

  1. Ik pas me gemakkelijk aan bij grote veranderingen in mijn leven.
  2. Ik heb persoonlijke en hechte relaties met anderen.
  3. Eerdere successen geven me vertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  4. Ik kan de humorzijde van dingen inzien.
  5. Omgaan met stressvolle gebeurtenissen maakt een sterker mens van mij.
  6. Ik heb doorgaans het idee dat ik mijn doelen kan bereiken.
  7. Ik geef niet snel op.
  8. Ik kan helder denken onder druk.
  9. Ik weet bij wie ik kan aankloppen voor hulp.
  10. Ik durf lastige beslissingen te nemen en  neem het voortouw in het oplossen van problemen.

Hoe meer vragen je met  JA beantwoord, hoe veerkrachtiger je bent! Zes vragen met JA beantwoord is een kleine voldoende. Haal je dit niet? Hier volgen een aantal tips om te werken aan je veerkracht.

Tip 1: Leer jezelf kennen

Iedereen heeft veerkracht in zich. Het verbeteren daarvan begint bij het vergroten van je zelfkennis. Als je jezelf kent, ben je beter in staat om je kwaliteiten en je valkuilen te benoemen.  Hierdoor kan je moeilijke situaties die er in de toekomst zeker gaan komen beter het hoofd bieden doordat je kan anticiperen wat komen gaat. Je kan je zelfkennis vergroten door bijvoorbeeld met andere mensen te praten over hoe ze naar jou kijken, of door eens af te wijken van de gebaande paden waardoor je iets ontdekt waar je goed of juist niet goed in bent.

Tip 2: Los het op! Of juist niet

Voordat je aan de slag gaat met het oplossen van wat in jou ogen een probleem is, stel je jezelf de vraag of je er wel controle op kan uitoefenen. Kan jij de situatie oplossen? Of is het handiger om te accepteren dat je er geen vat op hebt. Kortom: bedenk oplossingen voor datgene wat je wél kan beïnvloeden en leer jezelf vooral inzien welke situaties dat zijn.

Tip 3: Sociale steun

Persoonlijke en hechte relaties met anderen werkt als een buffer tegen ongezonde stress. Je kunt je verhaal kwijt en krijgt steun en advies. Ga eens voor jezelf na bij welke personen je terecht kan. Besteed je voldoende tijd aan deze mensen? Zo nee,  hoe zou je dat wel kunnen doen?

Tip 4: Kijk terug

Leren van het eerdere ervaringen kan ons enorm helpen. Hoeveel moeilijke momenten in je leven ben je al doorgekomen?  En hoe heb je dat gedaan? Kan je hier iets van leren? Ga in gedachten eens terug naar een lastige situatie waar je goed uitgekomen bent. Welke vaardigheden heb je toen toegepast? En kan je dezelfde vaardigheden gebruiken in de toekomst? Wat zou je deze keer anders willen doen?

Tip 5: Zorg dat je fysiek fit bent

Lichamelijke fitheid is een belangrijke buffer tegen ongezonde stress. Zorg voor regelmatig beweging door de dag en de week heen,  eet gezond,  slaap regelmatig en drink niet teveel alcohol. Klinkt allemaal voor de hand liggend. Maar doe je het ook echt? Het addertje onder het gras is dat veel mensen bij hoge en langdurige stress de neiging hebben om te stoppen met bewegen, meer gaan roken of drinken en minder regelmatig gaan slapen, juist als je het meer nodig hebt.

Benieuwd naar de tips om een team veerkrachtig te maken?  Lees dan dit artikel.

Succes!