Het is soms moeilijk om problemen op het werk bespreekbaar te maken of moeilijke vragen te stellen aan collega’s of je leidinggevende.

Stel je voor dat je problemen ervaart in de samenwerking met een collega. Dit bespreken met je leidinggevende lijkt voor sommigen misschien niet zo lastig. Toch kunnen er behoorlijk wat gedachtes zijn die het veel ingewikkelder maken dan het op het eerste oog lijkt. Sommige mensen zullen bijvoorbeeld gedachtes hebben als:

  • Wat gaat die collega er van vinden?”
  • Ik moet anderen niet lastig vallen met mijn probleem!
  • Hier zit mijn werkgever niet op te wachten.
  • Er zijn toch geen andere opties dus waarom zou ik het aangeven.

En zo kunnen we nog wel even door gaan. Als dit soort gedachtes je tegenhouden dingen te bespreken kan dat op lange termijn vervelende gevolgen hebben. Je doet niet meer het werk wat je echt leuk vindt, het lukt je niet om privé goed af te stemmen op werk en hierdoor daalt je zelfvertrouwen.

Kloppen die gedachtes eigenlijk?

Herken je één van bovenstaande gedachtes of iets wat er op lijkt? Dan is het een goed idee om je af te vragen of die gedachtes kloppen. En dat kan maar op één manier, namelijk door het te vragen. De simpele regel die geldt is:

Zolang we niet weten wat het antwoord is blijft het altijd een vraag en wordt het nooit een feit.

“Heb je even tijd, ik merk dat ik tegen iets aan loop wat ik graag met jou wil delen?”. Hierop kan je leidinggevende of collega met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Vat een ‘nee’ niet gelijk op als een afwijzing maar zie die persoon als iemand die duidelijk zijn eigen grenzen kan aangeven of voor zijn mening opkomt. Zegt de persoon ‘ja’, bespreek dan dat wat nodig is om even je hart te luchten of stel die vragen die nodig te zijn om verder te komen.

Mensen zijn goed in het geven van mogelijke oplossingen. Schrijf die voor jezelf op en kijk er op een later moment nog eens naar. Afwijzen van oplossingen kan altijd nog, openstaan van andere manieren is vaak in een moeilijke situatie lastig maar niet onmogelijk! En misschien was het ook helemaal niet zo ingewikkeld als jij het in je hoofd had gemaakt.

Stel die prangende vraag, maak het probleem bespreekbaar waar je al zo lang mee rondloopt. Je zult zien dat je meer voor elkaar krijgt dan je dacht. En het mooiste is; je zelfvertrouwen stijgt waardoor het aankaarten van moeilijke dingen steeds iets eenvoudiger wordt.